top of page
  • Foto van schrijverDigiAdvies

Upgraden naar Windows 11, moet dat?

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023

Het korte antwoord is nee. Je hoeft niet te upgraden naar Windows 11. Maar als je een PC met Windows 10 hebt die aan de eisen van Windows 11 voldoet, kan je onderstaande meldingen te zien krijgen. Beide van deze meldingen kan je afwijzen. De eerste door te kiezen voor “voorlopig verdergaan met Windows 10” en de tweede door te kiezen voor “Upgrade afwijzen”.


Je krijgt hierna voorlopig geen meldingen meer.


Wat is Windows 11 en moet ik upgraden?


Windows 11 is het nieuwste besturingsysteem voor o.a. PC’s, tablets, laptops. In deze nieuwste versie van Windows zijn ten opzichte van Windows 10 vernieuwingen aangebracht in het uiterlijk van het besturingssyteeem. Ook zijn er enkele nieuwe functies toegevoegd, en nieuwe systeemgeluiden. Voor de meeste gebruiker zal Windows 11 dan weer even wennen zijn, omdat alles weer op een andere plek zal staan dan je als gebruiker gewend bent.


Wanneer krijg je Windows 11?


Als je een nieuw apparaat koopt in 2022, is de kans groot dat er Windows 11 op staat. Dit staat dan meestal vermeld in de specificaties van dat apparaat. Als je nu een apparaat met Windows 10 hebt is er een kans dat je kan upgraden naar Windows 11. Echter kan dit alleen als je aan de systeemvereisten voldoet. En die zijn weer een stuk strenger dan die van Windows 10, bijna alle computers van voor 2018 kunnen officieel geen Windows 11 aan.

Moet je dan upgraden als je nu Windows 10 draait en tevreden bent? Nee, dit hoeft absoluut niet. Windows 10 zal nog van beveiligingsupdates voorzien worden tot 2025. Tot die tijd is er geen grote reden om te upgraden naar Windows 11. Tenzij je graag het nieuwste heeft of van plan bent functies te gebruiken die nieuw zijn in Windows 11.


Hoe check je of je kan upgraden?


Je krijgt in principe vanzelf een melding rechtsonderin beeld als de upgrade voor uw apparaat klaarstaat. Deze melding krijgt u alleen als u nu Windows 10 gebruikt.


Als u wilt controleren of de upgrade beschikbaar is voor uw PC, selecteert u Start> Instellingen> Windows Update> Controleren op updates. Als de upgrade beschikbaar is, kunt u ervoor kiezen deze te installeren. U wordt vervolgens gevraagd uw apparaat opnieuw opstarten en daarmee de installatie voltooien. Daarna wordt uw apparaat uitgevoerd met Windows 11.


Als de upgrade niet beschikbaar is voor uw apparaat staat op de instellingenpagina “Windows Update” een melding en een rood kruis. Dit is geen reden voor paniek, want uw huidige besturingssysteem wordt nog tot 2025 ondersteund. Specifiek tot 14 oktober 2025.


Als u na deze datum geen nieuwe computer wilt, maar uw huidige toch veilig wilt gebruikten, kan ik een alternatief besturingssysteem installeren. Als u dit wilt, kunt u contact opnemen met DigiAdvies.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Informatie abonnementsdienst DigiAdvies

De vraag is mij al meerdere keren gepasseerd of het niet handiger is om diensten van DigiAdvies af te nemen in abonnementsvorm. Echter ben ik tegen meerdere redenen aangelopen om dit toch niet te doen

Willekeurige tekst toevoegen aan een Word-document.

Als u iets in Microsoft Word wilt demonstreren, zodat u bijvoorbeeld een nieuwe functie van het programma kunt uitleggen kan willekeurige tekst van pas komen. In plaats van handmatig willekeurige teke

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page